Policy för visselblåsare

För Karlshamns Hamn, är det av största vikt att förhindra aktiviteter som skulle kunna riskera såväl hamnens kvalitet och säkerhet som intressenters integritet och säkerhet. Det handlar också om att agera på ett värdegrundsbaserat, hållbart och ansvarsfullt sätt. Vi har nolltolerans mot korruption, diskriminering, kränkningar och alla former av brottslig verksamhet. Syftet med att ha en visselblåsarfunktion är att du som har en arbetsrelation till Karlshamns Hamn ska kunna rapportera om missförhållanden i någon av bolagens verksamheter. Lagen skyddar visselblåsare mot repressalier från arbetsgivare och innebär att uppgifter om visselblåsaren är skyddade av sekretess.

Medarbetare har möjlighet att slå larm när det är fråga om allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet. Arbetstagarens motiv för att slå larm saknar betydelse. Med allvarliga missförhållanden avses till exempel brottsligt agerande med fängelse i straffskalan eller därmed jämförliga missförhållanden. Det är tillräckligt att arbetstagaren genom larmet framför konkreta misstankar om sådana allvarliga missförhållanden.

Även förfaranden som inte är straffbelagda kan betraktas som allvarliga missförhållanden. Det kan exempelvis vara fråga om diskriminering, mobbning, trakasserier, kränkningar av grundläggande fri och rättigheter, korruption, underlåtenhet att följa gällande föreskrifter samt skador eller risk för skador på miljön.

Larmet ska avse missförhållanden i Karlshamns Hamns verksamhet. Därmed avses inte enbart produktion, uppdrag och andra affärsförhållanden utan även exempelvis hur regler och föreskrifter följs, frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare och andra förhållanden där det finns en koppling till verksamheten, exempelvis om brott begås i arbetsgivarens lokaler.  

Arbetstagare, arbetssökande, volontärer och den som söker sådant arbete, praktikanter och den som söker sådan plats, inhyrda, egenföretagare som söker eller utför uppdrag, personer som ingår i ett företags förvaltnings-, lednings eller tillsynsorgan, förtroendevalda, samt aktieägare som är verksamma inom Karlshamns Hamn.

Skyddet mot hindrade åtgärder och repressalier omfattar utöver den rapporterande personen även någon hos verksamhetsutövaren som bistår den rapporterande personen vid rapporteringen, såsom en förtroendevald eller ett skyddsombud, någon hos verksamhetsutövaren som har koppling till den rapporterande personen, såsom en anhörig eller kollega, eller en juridisk person som den rapporterande personen äger, arbetar för eller på annat sätt har koppling till.

Karlshamns Hamn visselblåsarfunktion erbjuder två olika sätt att rapportera uppgifter. Du kan rapportera antingen skriftligt eller muntligt via telefon.

Om du väljer att vara anonym har Karlshamns Hamns visselblåsarfunktion ingen skyldighet enligt lag att utreda eller följa upp din anmälan. Om du väljer att skicka in din anmälan anonymt kommer Karlshamns Hamn att hantera informationen på annat sätt än genom ovan nämnd funktion.

Din anmälan bör innehålla så utförlig information som möjligt så att det går att utreda misstankarna om missförhållanden, till exempel:

Vilken relation har du till Karlshamns Hamn?

Vad är det för missförhållande du har uppmärksammat?

Vilken eller vilka delar av organisationen är berörda?

Vilka kan vara inblandade?

Under vilken period har detta pågått? Enskild händelse eller upprepade tillfällen?

Finns det fler som känner till ärendet och som potentiellt kan styrka uppgifterna?

Har du vidtagit andra åtgärder eller informerat någon i organisationen?

Ditt namn och kontaktuppgifter till dig.

Muntligt via företagets växel: 0454-30 50 00, uppge ordet "Visselblås" för att av handläggare bli hanterad enligt gällande rutin. Arbetsgivaren har dokumentationsskyldighet så samtalet kommer att protokollföras.


Skriftligt
E-post till HR:
HR@karlshamnshamn.se

Via post till HR:
Använd dubbla kuvert. Lägg alltså ditt brev i ett kuvert, förslut det och märk det med "Visselblåsarfunktionen". Lägg det i ytterligare ett kuvert och adressera till adress: HR, Karlshamns Hamn AB Box 8 374 21 Karlshamn

HR skickar därefter informationen vidare till VD, Styrelseordförande och styrelsens revisor.


Om du rapporterar ett missförhållande och har lämnat kontaktuppgifter, får du en bekräftelse inom sju dagar att vi mottagit din rapport, förutsatt att det inte riskerar att avslöja din identitet. Återkoppling om ärendet ges inom tre månader.

Rapporten hanteras av Karlshamns Hamns visselblåsarfunktion, som ser till att varje ärende följs upp opartiskt. Endast behöriga handläggare har åtkomst till informationen.

Inkomna uppgifter sparas i vårt ärendehanteringssystem. Om en rapport bedöms falla utanför visselblåsarlagstiftningen hanteras den som en vanlig inkommen handling. Allt omfattas av en noggrann sekretessprövning innan eventuell utlämning.

Behöver du komma i kontakt med oss?

Kanske hittar du inte det du söker eller kanske behöver du komma i kontakt med oss på Karlshamns hamn av olika anledningar.

Välkommen att kontakta oss!

Karlshamns Hamn

Karlshamns Hamn har kapacitet för hantering av alla godstyper och fartygsstorlekar.

Kontakta oss