Karlshamn kan få jättefärjor för trafiken Karlshamn-Klaipeda

Karlshamn kan få jättefärjor för trafiken Karlshamn-Klaipeda

Karlshamn kan få jättefärjor för trafiken Karlshamn-Klaipeda

DFDS har tecknat avtal med det kinesiska varvet Guangszhou Shipyard International för leverans av två ro-pax fartyg som kommer att levereras under 2021.

Med sex linjer i Östersjön förväntar DFDS en fortsatt växande marknad och för den framtida utvecklingen investerar man nu i två nya ro-pax fartyg (kombinerade frakt-och passagerar-fartyg). Det handlar om en investering på över 2,5 miljarder kronor och de kommer att levereras det första och tredje kvartalet 2021. Fartygen har en kapacitet på vardera 4,500 längdmeter för frakt-och passagerarfordon samt 600 passagerare, vilket kan jämföras med 2,800 längdmeter som är kapaciteten på de största fartygen DFDS har i Östersjön i dag. Med en längd på 230 m blir fartygen de längsta i Östersjötrafiken.

- Avsikten är att de ska sättas i trafik på en våra linjer mellan Karlshamn – Klaipeda eller Kiel – Klaipeda men eftersom det är tre år till leverans är det i dagsläget svårt att säga var de blir placerade. säger Lars Malmström, Platschef på DFDS Shipping division i Karlshamn.

Fartygen byggs enligt de senaste miljöstandarderna, som innebär lägsta möjliga bränsleförbrukning och avgasutsläpp. De kommer att utrustas med s.k. scrubbers som  renar fartygens rökgaser,